U posjeti prijateljima…

Uz šoljicu kafe i opuštenu atmosferu, načelnik opštine Bar Dušan Raičević primio je 18. marta 2022. godine Upravni odbor Njemačko-crnogorskog udruženja za kulturu i saradnju „DOMORA NVO“. Sastanak je zvanično održan u kabinetu gradonačelnika. Nakon dužeg i detaljnog razgovora na temu „Nemci u Crnoj Gori a posebno u Baru“, gradonačelniku i građanima opštine Bar preneli smo želju članova našeg udruženja, koji već žive ovde ili žele da žive ovde u Baru. budućnosti, da se integrišu i jedni s drugima umjesto odvojeno da žive jedni od drugih.

Gradonačelnik nas je sa zadovoljstvom obavijestio da je i njegova želja, ali i želja sugrađana opštine Bar da se ovo provede na najbolji mogući način.
Gradonačelnik nam je objasnio da su mu građani već rekli da imaju nove njemačke prijatelje i da su veoma sretni što su Nijemci za sebe otkrili ovaj prelijepi grad Bar. Gradonačelnik nam je obećao punu podršku našem udruženju “Domora NVO” i našim članovima. Čak nam je ponudio da sastavimo tim stručnjaka koji će u saradnji sa našim udruženjem pomoći svakom imigrantu da implementira svoje ideje i projekte ovdje u Baru.
Predsjednica udruženja Julia Embacher predstavila je gradonačelniku širok spektar projekata, kao što su projekti “Njemačko-crnogorskog dnevnog boravka” i “nove njemačko-crnogorske škole”, kao i svečanosti na lijepom nova pijaca u centru Bara.
Sve je to izazvalo veliko interesovanje kod gradonačelnika i možemo računati na njegovu podršku i u ovim oblastima. Upravni odbor našeg udruženja i osnivač Bernd se još jednom pozabavio problemom birokratije u vlasti kada je u pitanju pokretanje posla i pokrenuo kampanju kod gradonačelnika kako bi osigurali da članovi našeg udruženja imaju kontakt mjesto gdje mogu besplatno dobiti dobar savjet.
Dogovorili smo i dalje redovne sastanke sa gradonačelnikom i gradskom upravom kako bismo razmijenili ideje i nastavili da pokušavamo sve da imigrantima olakšamo početak u Baru i približimo ih mještanima i gradskoj upravi.
Gradonačelnik se zahvalio svima nama na kampanji i zalaganju što smo mi i udruženje uspjeli da predstavimo grad Bar Nijemcima i lično nam je obećao podršku.
Delegacija udruženja se zahvalila gradonačelniku i građanima Bara na gostoprimstvu, ljubaznosti i podršci i što imamo dobru kontakt osobu na pravom mjestu.
Jako se radujemo daljoj zajedničkoj saradnji i zajedničkom rastu dvije nacionalnosti.